Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конфлікт інтересів у діяльності судді: у ХАС відбувся семінар за участі представників Ради суддів України й суддів Хмельниччини

30 квітня 2024, 16:21

При винесенні судових  рішень щодо сторін у судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, вільними від будь-яких зв'язків, прихильності чи упередження, що впливає або може сприйматися як таке, що впливає, на здатність судді приймати незалежні рішення. Про це йдеться у п. 12 Висновку N 1 (2001) Консультативної ради європейських суддів, у якому обґрунтовується незалежність судової влади, яка «означає повну неупередженість із боку суддів».

Суддя не може судити свого родича, друга чи іншу людину, з якою має приватні зв’язки, позаяк виникає конфлікт інтересів. Аби цього уникнути, процесуальне законодавство надає судді право заявити самовідвід – відмовитися від розгляду цієї справи. Або ж відвід судді можуть заявити учасники провадження, якщо мають сумнів у його неупередженості чи об'єктивності.

Якщо конфлікт не може бути врегульований у порядку, визначеному процесуальним законом, то рішення про врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності судді приймає Рада суддів України.

Про практику врегулювання конфлікту інтересів у суддівській діяльності, а також про оновлення Кодексу суддівської етики, йшлося сьогодні, 30 квітня, на семінарі, що проходив у Хмельницькому апеляційному суді за участі суддів ХАС та місцевих загальних судів.

Спікери заходу: суддя Верховного Суду, Голова комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України, заступник представника України в КРЄС Єгор Краснов та заступник Голови РСУ, суддя Господарського суду м. Києва Оксана Марченко.

На реальних прикладах судді обговорили типові ситуації виникнення конфлікту інтересів та шукали алгоритм його уникнення чи врегулювання.

За словами голови Хмельницького апеляційного суду Сергія Болотіна, тематика зустрічі особливо актуальна для суддів, котрі мають пройти кваліфікаційне оцінювання.

Спікери семінару зауважили, що такі консультативні зустрічі з суддями у регіонах допомагають виробити єдину практику запобігання і врегулювання конфлікту інтересів, запобігати винесенню рішень в умовах конфлікту інтересів, отримати зворотний зв'язок щодо змін до Кодексу суддівської етики.

Хмельницький апеляційний суд